Dit is een onderdeel van zes van de meest effectieve manieren om langdurige verandering in het zelfvertrouwen en gedrag van een kind te bereiken.

In plaats van als ouder de leiding te nemen en de prestaties van je kind te beoordelen met complimenten of opmerkingen, laat je je kind dat zelf eens doen. Zelfevaluatie is voor een kind cruciaal om een realistische kijk op zichzelf te hebben en zelfwaardering te ontwikkelen.

Je kind leert om naar zichzelf te kijken en over zichzelf na te denken als je vragen aan hem stelt.

Mama zegt.. Hoe vond je het om de leiding over jouw groepje te hebben? Hoe heb je gespeeld tijdens de voetbalwedstrijd?

Hij zal leren dat hij zelf verantwoordelijk is voor zijn gedrag en prestaties. Bovendien zal hij leren begrijpen dat, als hij zijn prestaties wil verbeteren, hij daar zelf beslissingen over zal kunnen nemen.

Als je trots bent op je kind dan overspoel je het het liefst met complimenten natuurlijk. Maar dit kan echter leiden tot een negatief effect op het zelfvertrouwen en zelfrespect. Het gevolg is de omgekeerde wereld want in plaats van te groeien door al die complimenten die jij geeft, gaat je kind zich uiteindelijk onder druk gezet voelen om aan jouw hoge verwachtingen te voldoen. Je vond het immers altijd zo goed wat het deed, dus hij kan onmogelijk falen, dan zou hij jou teleurstellen.

Over tijd kan je gebeuren dat je kind een activiteit waaraan hij deelneemt of een taak die hij op zich neemt, zal uitvoeren om jou als ouder gelukkig en tevreden te stellen in plaats van dat hij het doet vanuit zijn eigenwaarde en intrinsieke motivatie. Zonder dat jij het beseft gaat het dan over jou in plaats van over je kind.

In plaats van: “Ik ben zo trots op je”, probeer: “Je mag wel trots op jezelf zijn!”.
In plaats van: “Je bent hier zo goed in!” probeer: “Je zult wel blij zijn dat je erin geslaagd bent om dit te doen!”.

Zorg er wel voor dat jouw positieve bevestigingen de negatieve opmerkingen overtreffen, zodat jouw kind gestimuleerd wordt te denken “ik kan het” in plaats van “ik kan het niet, ik ben een mislukkeling”. Leg daarom de focus leggen op zijn eigenheid in plaats van op zijn zwakheden. Doe dat door kritiek te beperken en positieve dingen die je kind heeft gedaan te benoemen.

Laat je kind eens zijn redenen voor succes uitleggen (het zal waarschijnlijk zeggen dat het veel moeite in de activiteit heeft gestopt). Als je voelt dat je kind openstaat voor verbetering van zijn prestatie, stel dan gerichte vragen zodat je kind kan vertellen wat het zou willen verbeteren.

Mama zegt.. Ben je tevreden met het resultaat? Wat zou je de volgende keer beter kunnen doen?

LEES OOK: ZELFVERTROUWEN ONTWIKKELEN BIJ JE KIND 3 – LEREN VAN UITDAGINGEN EN FOUTEN