Het kan soms best lastig zijn om een probleem op te lossen voor je kind. Ze kunnen onhandig reageren in bepaalde situaties, omdat ze nog niet weten hoe het anders op te lossen. We zijn als ouders snel geneigd om het probleemdan zo snel mogelijk op te willen lossen en helemaal over te nemen van je kind. Maar om je kind meer zelfvertrouwen te laten ontwikkelen, laat hem dan zelf nadenken over de oplossing. Lees hier: Zelfvertrouwen ontwikkelen bij je kind 4 – leren om naar zichzelf te kijken. Hoe leer je je kind om zelfstandiger te zijn en op een goede manier sociale problemen op te lossen?

Jullie als ouders zijn het voorbeeld

Voor je kind is het een leerervaring om te zien hoe jullie als ouders met een probleem omgaan. Je kind kan natuurlijk ook van anderen leren, dat gebeurt nu eenmaal om ze heen en ze zien dat. Daar leren ze van, of het de juiste oplossing is of het juiste leermoment dat valt te bezien. Maar hoe handig is als je kind ziet hoe jij als ouder met een probleem omgaat, dit bespreekt met je partner, onderhandeld en oplost. Als je een probleem oplost met je kind of gezin, wees je daar dan bewust van en leg er even de nadruk op. Benoem dit dan even nadrukkelijk.

mama zegt.. ‘ik moet even nadenken over de situatie van net’, welke oplossingen zijn er? Dit moet ik even met papa overleggen!

Je kind zelf laten nadenken

We zijn zo snel geneigd om het probleem van het kind op te willen lossen, het is dan ook erg verleidelijk om dat te doen. Maar leert je kind daarvan?

Ze komen vanuit de situatie snel naar je toegerend en willen maar al te graag een klink klare oplossing aangereikt krijgen, maar zo werkt het natuurlijk niet. Hoe effectief is het om ze zelf na te laten denken. Soms raakt je kind overstuur en boos van de situatie die plaats vindt op dat moment. Daardoor kunnen ze niet meer helder denken en tot een oplossing komen. Laat je kind eerst even de emoties uiten en bespreek daarna hoe het anders had gekund. Het verwoorden van de situatie is dan heel fijn om te doen voor je kind. Toch lukt dit niet altijd en kunnen ze blijven hangen in hun boze bui, geef een grens aan en kom er later op terug als je kind is gekalmeerd. Lees hier: Hoe ga je om met een gefrustreerd kind.

Benoem de gevoelens van je kind

mama zegt.. ik zie dat je boos bent omdat je broertje al een tijdje met de grote auto speelt. En jij wilt nu ook met de grote auto spelen, klopt dat?

Door de gevoelens van je kind te benoemen, worden ze bewust van hun eigen gevoelens. Je kind zal dan sneller vertellen over wat het probleem nu is. Laat hem wel uitpraten en vertellen wat er aan de hand is, want als jij het gaat invullen voor je kind dan kan dat weerstand opwekken. Kijk is door de ogen van je kind, probeer dat eens, misschien ga je het probleem van je kind beter begrijpen. En wanneer je het probleem beter begrijpt van je kind, zal het gemotiveerder zijn om oplossingen te bedenken.

Het zich kunnen verplaatsen in een ander persoon is ook een belangrijk leerproces voor je kind. Al kan dat voor je kind soms nog wel lastig zijn. Je kind krijgt meer inzicht in de gevoelens van een ander, als je het volgende zou vragen.

mama zegt.. hoe zou je broertje zich voelen als hij met de grote auto speelt? hoe zou jij je voelen als je met de grote auto kon spelen?

Je kind zelf een creatieve oplossing laten bedenken

Als het probleem duidelijk is dan kan je je kind vragen om hierover na te denken. Welke oplossingen zijn mogelijk? Wees op dat moment positief tegen je kind en geef het complimenten over het meedenken in een oplossing van het probleem. Wees serieus en neem je kind serieus en keur de oplossing van je kind niet meteen af, ook al is het misschien geen handige oplossing voor op dat moment. Soms vind je kind het moeilijk om een aantal oplossingen te bedenken. Dat is niet erg, zowel jij als ouder en het kind leren hiervan. Het volgende zou je kunnen aanreiken of kunnen vragen aan je kind. Meestal is het handig om een aantal oplossingen te bedenken zodat je er één kunt uit halen, die prettig voelt voor jou en je kind.

mama zegt.. is het fijn om tegen je broertje te schreeuwen? Zou je naar mama toe kunnen komen? Is het fijn om het speelgoed af te pakken van je broertje? Misschien kun je vragen of je met de grote auto mag spelen? Misschien wil je broertje ruilen met een andere auto? Zou je kunnen vragen om samen te kunnen spelen? etc

Een oplossing, maar wat kunnen de gevolgen zijn

Als je een oplossing uit probeert, dan is het handig om samen met je kind te bekijken wat er zou kunnen gebeuren. Laat je kind nadenken over wat voor reactie het andere kind zou kunnen geven of misschien bij zichzelf na gaat. Probeer ze hier bewust van te maken.  Er zitten soms gevolgen vast aan de manier waarop je iets vraagt of oplost, of het nu de juiste oplossing is of niet.

mama zegt.. wat zou er kunnen gebeuren als je de grote auto zomaar afpakt? Hoe voelt je broertje zich als je ruzie gaat maken over de grote auto?  Je wilt de grote auto ruilen met een andere auto, wat zou er kunnen gebeuren? En als je het netjes aan je broertje vraagt, wat zou hij dan zeggen?

De juiste oplossing kiezen

Bespreek samen met je kind de gevolgen nog een keer door bij het kiezen van een gepaste oplossing. Doordat je het als een keus brengt is je kind zelf verantwoordelijk voor de oplossing van het probleem.

mama zegt.. welke oplossing vindt jij prettig en voelt goed?

Als je kind de oplossing heeft toegepast, kun je met je kind nabespreken hoe het is gegaan. Geef ze wel de tijd en de ruimte om na te kunnen denken over hoe het uitproberen van de oplossing is gegaan.

mama zegt..  oké, dit was misschien toch niet de beste oplossing, want jij voelt je nu erg verdrietig? Wat zou je de volgende keer anders kunnen doen? Welke oplossing zou je de volgende keer kunnen toepassen en voelt dan wel prettig?

Zorg ervoor dat je positieve complimenten geeft aan je kind. Laat merken dat je trots bent. Het maakt niet uit welke oplossing je kind wilt gebruiken, ze leren ervan en het geeft ze zelfvertrouwen, ook al zijn niet alle oplossingen het beste. Lees hier: Zelfvertrouwen ontwikkelen bij je kind 5 – Focus op het proces en niet op het resultaat

Lees hier: OUDERSCHAPSTIP- je kind leren om problemen zelf op te lossen