Hoe ga je om met een gefrustreerd schoolkind? Elk kind is anders en heeft een andere aanpak nodig. Het kan om verschillenden redenen gefrustreerd zijn. Soms hebben ze hun dag niet, het spelletje lukt niet, ruzie gehad met vriendjes, kortom teveel prikkels. En daardoor kan je kind ontzettend boos worden. Maar hoe ga je hiermee om?

Het is juist goed om deze emotie te uiten

De meeste kinderen zijn erg goed in het uiten van emoties. Ze laten je als het goed is wel weten of aan je zien, als ze heel erg blij , bang of ontzettend boos zijn. En deze emoties uiten is juist goed. Dus ga er vanuit dat dagelijks de emoties van: blijdschap, boosheid, angst en verdriet elkaar zullen afwisselen. Het zal nog niet gecontroleerd geuit worden, maar alles wat ze op dat moment voelen zullen ze uiten. We zijn soms snel geneigd om dat te sussen. Maar als je dat doet ga je eigenlijk dwars door het gevoel van je kind zijn frustraties heen door gelijk oplossingsgericht bezig te zijn.

Leren omgaan met frustraties

Het is belangrijk om het kind te laten weten dat het zijn frustratie mag uiten. Creëer daarom een veilige basis voor je kind zodat ze hun emoties kunnen uiten. Het (h)erkennen van frustraties bij je kind en jezelf betekent dat ze er mogen zijn. Benoem deze dan ook zodat je kind zich gehoord voelt. Meestal voel je je ook geraakt als ouder door deze emotie van je kind. Koppel jezelf daar los van en neem het gedrag van je kind niet persoonlijk, maar laat de frustratie er wel zijn! Bepaalde emoties  van je kind komen en gaan en ja ze kunnen behoorlijk heftig zijn maar het hoort ook bij het opgroeien. Je kunt bijvoorbeeld zeggen:

Mama zegt.. ‘ik zie dat je boos bent, klopt dat?’ Laten we even aan de tafel gaat zitten om rustig te worden.

Begrens het gedrag, niet de emotie

Je kind begint te schreeuwen tegen jou, probeert je te schoppen of te slaan en gaat misschien zelfs met spullen gooien. Als je je zelf niet loskoppelt van je eigen emotie dan kom je in een machtsstrijd terecht met je kind en dat willen we helemaal niet! Lees hier onze tip aan jou als je kind met speelgoed gooit Als je je bewust bent van de emotie van je kind maar ook van jezelf dan kun je begrenzen, dus gedrag begrenzen, niet de emotie zelf. Probeer dan ook echt niet in je eigen emotie te schieten. Wees er voor je kind. Sommige kinderen kunnen inderdaad lang in deze bui blijven hangen, maar daarin kun je een grens aangeven door je kind een keuze te geven, omdat soms een directe oplossing niet werkt, zoals praten en troosten.

Mama zegt.. of je blijft boos of je gaat even naar je kamer om tot rust te komen en dan praten we weer verder.

Geef positieve feedback

Geef regelmatig positieve feedback en zorg dat je kind zich veilig voelt, dit is goed voor de eigenwaarde van je kind.

Mama zegt.. ik vind het fijn dat je je gevoelens aan mij laat zien, en als je wilt dan help ik je erbij. Wat kan ik voor je doen?

Vertel je kind dit, zodat het niet voor verassingen komt te staan. Probeer stil te staan bij de frustratie van je kind en wees je daar bewust van. Maak contact door te knuffelen (als hij/zij daar behoefte aan heeft) of door gewoon in de buurt te zijn van je kind (veiligheid: zorg ervoor dat hij zichzelf of anderen niet pijn doet). Je kind voelt dat hij er met al zijn emoties als persoon mag zijn. Deze emoties zullen flink geuit worden maar ook weer snel tot rust komen, want op dat moment mocht de emotie er gewoon even zijn.