Hoe creëer je Quality Time samen met je kind? Het is tegenwoordig niet meer zo vanzelf sprekend, we hebben het vaak te druk. Maar als je tijd doorbrengt met je kind, vinden ze dat vaak fantastisch. Tuurlijk is het handig om je kind te leren dat je niet elke dag iets leuks kunt doen, want hoe kunnen ze anders leren om zichzelf te vermaken. Ze kunnen anders juist erg afhankelijk van je worden. LEES HIER: ENKELE TIPS HOE JE JE KIND ZELFSTANDIG LEERT SPELEN. Probeer elke dag even 10-15 minuten in te plannen om samen met je kind iets leuks te doen. Geef dan ook de volle aandacht aan je kind. Wees in het hier en nu en sta er bewust bij stil.  Hier een aantal tips.

Een simpele activiteit vinden ze vaak al geweldig

De activiteit kan heel simpel zijn en hoeft echt niet ver weg te zijn om iets leuks met je kind te kunnen doen. En een simpele activiteit vinden ze vaak al geweldig. Je kunt een activiteitenlijstje samen met je kind op stellen. Dit kunnen activiteiten zijn die je elke dag kunt inplannen, maar het is ook leuk om een activiteit op een bepaalde dag te doen. Laat je kind weten op welke dagen je veel tijd hebt en op welke dagen je weinig tijd hebt. Op deze manier kun je de activiteiten inplannen samen met je kind. Je Toont dan oprecht interesse in de leefwereld van je kind, ga met de stroom mee en heb plezier.

mama zegt.. hoe was het vandaag? Zullen we samen het balspel gaan doen?

Een Quality Time schema

Maak een kalender waarin staat wanneer je samen met je kind wat gaat doen, zo maak je het voorspelbaar en overzichtelijk wanneer iets plaats vindt. Stel een Quality Time schema op samen met je kind. Je kind kunt dan uitkijken naar de gezamenlijke activiteiten. Zie Printversie: Quality Time Kalender

Mama zegt.. Maandag: complimentjes dag; geef elkaar bewust op deze dag complimenten, laat een briefje achter in hun broodtrommel. Dinsdag: beweeg dag; sporten, steppen of voetballen op pleintje. Woensdag: kook dag; ze mogen bepalen wat er op het menu staat en helpen (dit kun je van tevoren inplannen). Donderdag: vertel dag; boekjes lezen, hoe was het op school, zoek gekke plaatjes op of foto’s van vroeger. Vrijdag: lekkere hapjes dag; bij ons op vrijdagavond is het lekkere hapjes dag zoals toastjes, chips of snoep etc. Zaterdag: ik-kiesdag: je kind mag de activiteit zelf kiezen en maak je geen zorgen over de regels, vandaag mag je kind een keer bepalen. Zondag: familie dag of relaxt dag.

Lees elke dag samen een boek

Lees elke dag met je kind een boek. Doe dit eigenlijk al vanaf dat ze baby zijn, ze luisteren graag naar jou stem geluid. Het knuffelen met je kind en een boek lezen is een goede hechtingservaring voor je kind, hij zal zijn hele leven daar profijt van hebben. Een boek lezen voor het slapen gaan met je kind, zorgt ervoor dat ze de dag goed en ontspannen kunnen afsluiten.

Plan dagelijkse speciale tijd

Plan dagelijks een activiteit in samen met je kind, dit hoeft maar 10 tot 15 minuten te duren. Maar zorg er wel voor dat je er op dat moment helemaal bent voor je kind. Laat je niet afleiden door je telefoon, tv, mailtjes etc. Je kind heeft op dat moment even jouw bewuste aandacht nodig. Als je meerdere kinderen hebt, doe dan de activiteit met elk kind apart of plan verschillende dagen in voor elk kind. Zie printversie Tips voor leuke familie activiteiten

Papa tijd

Moedig papa tijd aan. Papa’s spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van hun kind. Het is van belang dat ze daar vroeg mee beginnen in de levensjaren van hun kind en deze rol dan ook blijven vervullen. Kinderen die veel papa tijd door brengen doen het beter op school, lossen problemen gerichter op en gaan in het algemeen beter om met alles wat er in het leven gebeurt.

Maak mooie herinneringen met je kind

Maak mooie en warme herinneringen samen met je kind. Vaak onthoudt je kind niet wat je tegen hem/haar zegt maar wat je met ze doet. Zoals familie rituelen: bedtijd spelletje of routines, spelletje avonden, pyjama party’s, kampeer avonden in huis, picknicken onder de tafel of in een hut etc. Vergeet geen foto’s te maken om de resultaten later nog eens terug te kunnen bekijken samen met je gezin en natuurlijk als warme en mooie herinneringen in een fotoboek te plakken.

Tijd samen, zorgt ervoor dat je kind ziet en begrijpt dat je er echt voor hem bent, en stelt een kind op die manier onbewust gerust. We hebben allemaal behoefte om zeker te weten dat er iemand voor ons is. En als je kind weet dat er een moment in de dag is dat je er even helemaal voor hem bent, dan is het ook veel makkelijker voor ze om zich een tijd zonder jou te vermaken.

LEES HIER: WAAROM IS QUALITY TIME SAMEN MET JE KIND BELANGRIJK?