Soms heeft je kind gewoon wat hulp nodig om zelfstandig te leren spelen. En daarvoor hebben ze jouw als ouder nodig. Ze hebben jouw hulp nodig om aan de slag te gaan met een leuke zelfstandige activiteit. Wij geven handige tips hoe je je kind op weg kunt helpen!

Speelomgeving van je kind

Zorg dat de ruimte van je kind opgeruimd en kindvriendelijk is. Bekijk wat voor speelgoed je allemaal hebt en wat het alleen zou kunnen doen. Inventariseer en creëer een lijstje voor jezelf, op deze manier wordt het overzichtelijk voor jouw en je kind. Je kunt er dan achter komen of je genoeg educatief speelgoed in huis hebt. Het ene kind zoekt meer uitdaging dan het andere kind in speelgoed of activiteiten.

Help je kind met kiezen

Maak kaartjes samen met je kind en plak afbeeldingen of foto’s op elk kaartje wat je kind leuk vindt om te doen. Dan gaat het wel om activiteiten die ze alleen kunnen doen. Laat je kind vooral de activiteiten zelf bedenken, maar noem wel verschillende opties en overleg met je kind. Als de kaarten klaar zijn doe ze dan in een bak, doosje etc., net wat handig is en makkelijk om de kaarten er weer uit te halen. Bespreek met je kind wat een handige plek is om de bak met kaarten neer te zetten. Op deze manier kan je kind de kaarten bak zelf pakken, ze bekijken en dan kiezen. Het kan zijn dat als je teveel kaarten in de bak hebt liggen je kind het lastig vindt om een keus te maken in welke activiteit het wilt gaan doen. Dan is het misschien handig als je per dag 2 kaarten in de bak doet of 4 kaarten per week en wissel ze dan af voor variatie.

Mama zegt.. soms moet je kind even op weg geholpen worden. Ze kunnen op dat moment even geen leuke activiteit verzinnen.

Vaste tijden en momenten geeft duidelijkheid

Maak een schema met je kind. Op deze manier geef je je kind een vast moment om zelf te leren spelen. Bespreek met je kind een dag van te voren wat de planning is na een schoolmiddag. Bijvoorbeeld:

Mama zegt..

  • we gaan eerst even samen een spelletje doen en daarna ga je zelf buitenspelen.
  • na school gaan we eerst even samen thee drinken en een koekje eten. Daarna kies je een spel uit je kaartenbak.
  • we gaan eerst even samen met elkaar praten hoe je dag is geweest en daarna mag je zelf gaan tekenen.
  • na school gaan we eerst even samen een tekening maken en daarna mag je kiezen of je tv wilt kijken of achter de computer een spel wilt doen.

Als je laat merken wat je van je kind verwacht, dan geeft dat duidelijkheid en het maakt het overzichtelijk voor je kind. Na een overgangsmoment – je kind komt uit school – jij komt uit je werk – is het fijn als je eerst even tijd samen door brengt. Je kind kan dan even opladen en daarna zelfstandig spelen.

Zorg voor duidelijkheid

Soms heeft je kind veel behoefte aan nabijheid en duidelijkheid nodig. Maak daarin duidelijke afspraken met je kind. Je kunt hier een kookwekker voor gebruiken of je kind leren klok te kijken, als het daaraan toe is. Op deze manier geef je aan hoe lang je kind zelf moet spelen en wanneer je weer even mee speelt. Sommige kinderen vinden zelfstandig spelen erg moeilijk, houd de tijd van het zelfstandig spelen dan in het begin kort en breid het langzaam uit.

Mama zegt..

  • ik ga nu even de vaatwasser in ruimen, als het wekkertje gaat dan kom ik weer bij je spelen.
  • ik ga even de was ophangen, over 10 minuten ben ik weer terug. Kijk, de wijzer van de klok staat nu hier en als hij hier staat kom ik weer naar jouw toe.
  • ik ga even mijn bakje thee drinken en een stukje uit de krant lezen. Ik zit vlak bij je. Als de wekker gaat dan kom ik weer met je spelen.

Laat je kind wennen aan de nieuwe situatie

Als je je kind wilt leren zelfstandig te spelen dan is geduld wel een belangrijke factor. Je kind kan natuurlijk heel boos reageren of flink gaan huilen als jij zegt dat het even 2 minuten zelf mag spelen. Probeer hierin dan niet snel toe te geven. Het moet nu eenmaal wennen aan deze nieuwe situatie. Raak dus niet gefrustreerd als je kind kleine stapjes maakt hierin en geef het de tijd. Prijs je kind met woorden, geef het dus veel complimenten als het lekker zelfstandig aan het spelen is. Door positieve en blije reacties van jouw als ouder zal je kind het als leuk gaan ervaren en trots op zichzelf zijn.

Langzaam afstand creëren

Komt je kind in het begin nog vaak naar je toe? Zorg dan dat je bereikbaar blijft voor je kind, maar verleg de grens hierin. De volgende stapjes zou je kunnen nemen:

Mama zegt..

  1. ik ga bij je zitten op de grond maar ik lees even één bladzijde uit mijn tijdschrift en dan kom ik weer met je spelen.
  2. ik ga nu even met mijn tijdschrift op de bank zitten en lees één bladzijde en dan kom ik weer met je spelen.
  3. ik ga even deze 6 bekers en borden afwassen, als ik daarmee klaar ben kom ik weer met je spelen.
Op deze manier creëer je langzaam afstand en kan je kind hier rustig aan wennen.

Samen spelen blijft belangrijk

Het blijft van belang om samen met je kind te spelen. Bouw deze momentjes ook zeker in. Het is goed voor de ontwikkeling van je kind, vooral taal ontwikkeling en de sociale vaardigheden worden hierin goed gestimuleerd.

LEES HIER: HOE CREEER JE QUALITY TIME SAMEN MET JE KIND

Mama zegt.. schrik dus niet van een kind dat zich verveelt. Het is eigenlijk heel erg goed voor je kind zo nu en dan lekker niksen en op de bank hangen.