Gezond eten leuk maken: hoe wil je je kind meer laten genieten van fruit en groente? Kinderen gezond laten eten is niet altijd makkelijk.  Op deze manier kun je ontdekken wat je kind allemaal van eten weet, wat hij nu precies eet, wat hij geproefd heeft, wat hij allemaal lekker vindt en wat hij vies vindt. Het is belangrijk om dagelijks groenten en fruit te eten, op welke manier dan ook. Lees hier de 3 tips om gezond eten leuk te maken.

1. Hoe leuker het eten eruit ziet, hoe lekkerder het smaakt

Hoewel kinderen vaak horen dat ze niet mogen spelen met hun eten, is het wel leuk het eten anders te bekijken. De aardappels die op het bord liggen worden de ogen. De sperziebonen zijn het haar en het worstje is de mond.

Mama zegt.. ‘wat zullen we eerst eten: het haar of de ogen’?

Voor het eten geld vaak: het oog wil ook wat. Hoe leuker het eten eruit ziet, hoe lekkerder het smaakt. Laat je kind dus gerust spelen met het eten dat op het bord ligt, voordat er een hap genomen wordt. En als er dan een hap wordt genomen of er wordt geproefd, geef het dan een compliment.

Mama zegt.. ‘goed geproefd’.

2. Maak een eetdagboek met je kind

Denk je dat je kind te veel of te weinig eet van bepaalde producten, schrijf dan eens alles op wat ze binnen krijgen. Misschien drinkt je kind teveel voor het avondeten, waardoor zijn buik snel vol zit of het geeft een vol gevoel. Misschien eet hij op de dag veel brood, waardoor hij ’s avonds nog maar weinig nodig heeft.  Op deze manier krijg je inzicht in het eetpatroon van je kind.

Hoe maak je een leuk eetdagboek samen met je kind: vouw een aantal vellen papier dubbel en niet het tot een boekje. Laat je kind na afloop van de maaltijd tekenen wat hij gegeten heeft. Laat het er eventueel bij schrijven wat het is en wat het gegeten heeft: sla, spagetti, soep, brood etc. Voor moeilijke eters kan het ook leuk zijn op te schrijven hoeveel happen er gegeten zijn en wat hij geproefd heeft. Door deze gegevens te verzamelen, kan je kind terug lezen en kijken wat het gegeten heeft. Als ouder ben je op de hoogte van wat hij precies allemaal binnen krijgt en of dat genoeg is. Het is ook een leuke manier om met schrijven, tellen en eten bezig te zijn.

3. Je kind naar hartenlust zijn eigen bord met eten laten knutselen.

Je kind naar hartenlust zijn eigen bord met eten laten knutselen. Leg samen met je kind alle spullen klaar. Je kunt eventueel een voorbeeld maken, zodat je kind weet wat er van hem verwacht wordt. Leg voorbeelden van eten klaar en tijdschriften waarin eten staat afgebeeld, zoals de allerhande van de AH. Deze kan je kind dan gebruiken en uitknippen.

mama zegt..  weet je nog wat je gisteren gegeten heb? Vond je dat eten lekker? Wat eet je graag, en wat juist helemaal niet? .

Hij mag zelf kiezen welk eten hij gaat opplakken. Bijvoorbeeld zijn lievelingseten, of juist iets dat hij heel vies vindt!  Wat ligt er op jouw bord? En wat drink je erbij? Knip maar de plaatjes uit en plak ze op het bord. Of teken zelf wat jij graag eet. Het kind bedenkt welk eten hij wil opplakken op zijn bord.  Is zijn bord met eten klaar?  En wat ligt er allemaal op? Tomaten? Of misschien frietjes?

Mama zegt.. op deze manier betrek je je kind positief bij het eetmoment.