Opvoeden kan heel mooi zijn, maar is soms ook heel lastig. Jouw kind is uniek op zijn manier en vraagt om een eigen unieke aanpak. Dat betekent dat je op een andere manier kijkt naar de opvoeding die jij geeft dan wat je misschien voor ogen had of gewend bent. Maar je kind kan je daarbij helpen.

Ouderschap is niet alleen maar het bewust opvoeden van jouw kinderen. Het gaat juist ook over jouzelf als ouder, de verbinding met jezelf en met jouw kind. Daarom is opvoeden een uitdagende en inspirerende manier om verbinding te kunnen maken met jouw kind. En wist je dat je kind je daarbij kan helpen?

Wat is bewust opvoeden?

Bewust opvoeden is dat je in verbinding staat met jezelf, je hart, je gevoel. Het besef hebben van jezelf en de omgeving. Leven in het hier en nu. En dat is iets wezenlijk anders dan denken, veel in je hoofd zitten. Bewust leven betekent dat je veel meer stil staat bij wat je doet. Je kunt goed vanuit jezelf vertellen wat je voelt en hoe jij iets ziet.

Ongemerkt creëer je ergens een bepaalde waarheid voor jezelf. Dat kan met vroeger te maken hebben gehad, dus wat je aangeleerd hebt gekregen van jouw eigen ouders. Wat anderen je vertellen, dus wat je je laat vertellen door een ander. En wat je jezelf vertelt, hoe kijk je tegen jezelf als ouder aan?

Maar klopt deze waarheid wel met hoe jij je voelt als ouder? Opvoeden gaat toch niet volgens een boekje? Wie kan jou nou vertellen hoe jij je van binnen voelt, of dat iets klopt? Als je terug gaat naar jouw eigen gevoel, dan kun je van daaruit kijken hoe jij als ouder in de opvoeding staat. Luister naar je hart en handel van daaruit naar jouw kind.

Je kunt veel leren van jouw kind

Ieder kind helpt zijn ouder door te spiegelen. Je kind spiegelt een stukje van jou (een stukje gevoel, een pijnpunt) wat nog niet geheeld is. Dit zijn dingen die nog niet tot ontwikkeling zijn gekomen. Dit stukje mag geheeld worden.

Mama zegt.. Je kind wil je bewust maken van dat ene kleine stukje in jou dat nog de nodige liefde en aandacht nodig heeft. Het spiegelen doet jouw kind niet bewust maar puur vanuit zijn gevoel. Een kind staat namelijk nog erg in verbinding met zijn hart.

Hoe werkt dat eigenlijk, spiegelen?

Kinderen spiegelen vaak en zult het als ouder vast al eens ervaren hebben. Je kind praat je na of het doet je na. Kinderen imiteren ook gevoelens en emoties van jouw als ouder. Maar er is meer, en soms begrijp je je kind opeens niet.

Stel jouw kind vertoont ‘ongewenst’ gedrag en je reageert afkeurend op dit gedrag. Dat reageren doe je als ouder vanuit een bepaalde emotie die bij jou wordt losgemaakt. Jouw kind weet je te raken, precies die ene gevoelige snaar. Het weet precies op welk knopje het moet drukken om jou boos of verdrietig te krijgen. Jouw kind reageert op elke disbalans die het ervaart in zijn omgeving en dus ook op jou.

Wat jouw kind via zijn ‘ongewenste gedrag’ eigenlijk zegt is: “Luister naar je gevoel mama, waarom heb jij eigenlijk last van mijn gedrag?”. Jouw kind vraagt je dus om te luisteren naar jouw gevoel en stil te staan bij waar het vandaan komt. Jouw kind is niet de oorzaak van jouw gevoel, want dat gevoel zat er al. Hij weet alleen jouw gevoel heel goed te raken en los te maken. Dus raakt het gedrag van jouw kind je? Dan zegt het altijd iets over jezelf.

Mama zegt.. Draai het eens om en leer van je kind in plaats van dat jij als ouder je kind wat probeert te leren.

Kinderen zijn de spiegel van je eigen ziel, je kijkt dus naar jezelf

Sta eens bewust stil bij jouw gevoel als ouder. Jouw kind triggert jouw gevoel. Door het vertonen van ongewenst gedrag van jouw kind, triggeren ze jou als ouder om bewust naar jezelf te gaan kijken. Welk stukje gevoel heb je weggestopt? En waarom? Misschien is dat stukje gevoel zo diep weggestopt dat je het juist probeert te beschermen. Jouw kind is jouw spiegel. Ze noemen kinderen ook wel ‘de spiegel van je eigen ziel’.

Kinderen vragen om bewust te kijken naar dit deel, ernaar te luisteren, het te erkennen en op zoek te gaan naar dat stukje van jezelf dat diep in jou geworteld zit (jouw blinde vlek). Kijk naar dit stukje gevoel; waar komt het vandaan, waar zit het, wat voel je precies, wat heeft dit te maken met vroeger, welk pijnstukje heeft aandacht en liefde nodig om te kunnen helen? Als je je hier bewust van bent dan kun je er aan gaan werken en zul je op een veel ‘eerlijkere’ manier op je kind reageren.

Hoe herstel je de onverwerkte stukjes in jezelf?

Je kijkt naar jezelf in de spiegel die je voorgeschoteld krijgt van je kind. Het is een vroegere versie van jezelf. Ergens heb je geleerd om je aan te passen en is dit een patroon geworden. Het voorkomt echter dat je nu gelukkig bent en in balans. Dit is wat jouw kind je probeert te vertellen met zijn/haar gedrag.

Als je luistert, écht luistert naar jezelf, jouw hart, jouw gevoel en naar dat ene stukje waar nog aan gewerkt moet worden, dan zul je zien dat er iets gaat veranderen. Je zult zien dat jouw kind een stuk rustiger wordt en ander gedrag zal gaan vertonen.

Leer intuïtief handelen en beslissingen nemen. Leer reageren vanuit je gevoel. Je kunt dan voelen of iets een ja of een nee is.

Mama zegt.. Bedenk wat voor ouder je wilt zijn. Dit kun je tijdens een situatie doen die zich voordoet met jouw kind. Stap even uit de situatie waar je zou moeten ingrijpen, observeer wat er aan de hand is, neem de tijd, wat heeft jouw kind van jou nodig? En handel daarnaar vanuit een positieve benadering. Wees eerlijk in de emoties naar jouw kind toe.

Lieve papa en mama,

Ik ben zo zuiver, zo licht
Ik voel elke oneffenheid in dit universum
Vraag me niet waarom ik doe wat ik doe
Kijk in mijn ogen en zie jouw onzekerheid weerspiegelt

Ik ben zo zuiver, zo licht
Ik wordt geleid door mijn innerlijk weten
Zeg niet tegen me dat ik me normaal moet gedragen
Kijk in mijn ogen en zie jouw angsten weerspiegelt

Ik ben zo zuiver, zo licht
Ik voel precies wat Waarheid is
Verlang niet van me dat ik me aanpas
Kijk in mijn ogen en zie jouw boosheid weerspiegelt

Ik ben zo zuiver, zo licht
Ik zie het Licht door de chaos heen schijnen
Zeg tegen me dat je me ziet en dat je van me houdt zoals ik ben
Want alleen waar de Liefde woont kan ik gerust gaan slapen

Ik ben zo zuiver, zo licht
Ik zie wie jij werkelijk bent papa, Ik zie wie jij werkelijk bent mama
Sta op, neem je plek in en leef jouw Meesterschap
Zodat ik morgen net zo trots kan zijn op jou

Want ik wil met je dansen, vliegen en spelen door het leven
Lachen en genieten, creëren en toveren
Pak mijn hand, ik wijs je de weg
naar de ware magie van het leven

Ontleend aan Het Krachthuis