Pakjes avond, je kind is al weken vol verwachting, maar vandaag is het zover. Wat een gezelligheid, samen genieten van alle cadeaus en lekkers. Het is altijd wel goed om je kind hier op voor te bereiden, want het  is het een hele organisatie en altijd een druk feestje.

1. Aftelkalender

Stel je kind blijft steeds maar vragen wanneer het pakjesavond is en hoeveel nachtjes het nog slapen is, maak dan een aftelkalender voor je kind. Je kunt een aftelkalender op verschillende manieren maken, door bijvoorbeeld te gaan knutselen, knippen, tekenen of plakken. Net wat je kind leuk vindt. Veel aftelplezier!

2. Sintsfeer

Om alvast in de sinterklaasstemming te komen, kun je je huis alvast in sinterklaasstemming brengen. Fijne bezigheid om dit samen met je kind te kunnen doen. Je kunt met je kind gaan knutselen en bakken. Maak een mijter, pietenmuts, een slinger of een tekening en bak overheerlijke pepernoten. Wat ook erg leuk is om te doen, is een letterbak vullen met strooigoed: schuimpjes, pepernoten, chocola etc. In elk vakje kun je iets van snoepgoed doen en het staat super leuk.

3. Spelletjes

Leuke sinterklaas spelletjes doen om al vast in de stemming te komen. Het is ook gewoon gezellig en dan duurt de dag, naar pakjesavond, ook niet super lang voor je kind. Je kunt deze spelletjes ook voor de pakjesavond bewaren. Dit zijn echt favorieten bij de kinderen.

Pepernotenspel

Je hebt nodig een pietenmuts, pietenhandschoenen, een pietencape, een dobbelsteen en een grote schaal met pepernoten. Ga allemaal rond de tafel zitten, het hoeft niet aan de tafel je kunt het ook in de woonkamer doen. Gooi om de beurt met de dobbelsteen. Wie zes gooit zet de muts op, doet de cape om, de handschoenen aan en mag daarna lekker pepernoten gaan eten. Ondertussen gooien de andere deelnemers gewoon verder. Gooit er weer iemand zes, dan moeten de muts, de cape, de handschoenen en de schaal pepernoten worden doorgegeven aan die persoon en begint alles van voren af aan. Het is dolle pret, want soms heb je geen eens de kans om een pepernootje te eten voor je de schaal alweer door moet geven.

Pepernoten vier op een rij

Ken je het spel vier op een rij? Speel het dan is met pepernoten. Je hebt een vel papier, een stift of potlood en witte en bruine chocolade pepernoten nodig. Teken op het papier een veld van 7 bij 7 vakken. Geef de ene speler witte chocolade pepernoten en de andere speler de bruine chocolade pepernoten. Om en om mogen de twee spelers een pepernoot van hun eigen kleur op een vakje in het veld leggen. Het doel hierbij is om een rij van vier eigen pepernoten te maken. Die rij mag horizontaal, verticaal of diagonaal zijn. Wie het eerste een rij van vier heeft, is de winnaar!

4. Speurtocht naar de pakjes

Er zijn zoveel leuke manier om je kind de zak met cadeautjes te laten vinden. De topper blijft natuurlijk wel om een ‘piet’ op de deur te laten bonzen en de zak met cadeautjes op de stoep achterlaten. Maar wat de sinterklaassfeer ook kan verhogen is om er een leuke speurtocht van te maken. Op deze manier voorkom je dat de cadeaus met een hoge snelheid worden uitgepakt en de pakjes avond snel voorbij is. Het creëert wat meer rust en je kind is op een leuke actieve manier bezig.

Piet is verdwaald in huis

Verstop door het hele huis briefjes met daarop aanwijzingen. De eerste leg je bijvoorbeeld in de toilet met daarop de tekst: ‘ga naar de gang’. Daar ligt weer een briefje: ‘ga naar de keuken’, ‘de badkamer’, de slaapkamer”, etc. Op het laatste briefje staat uiteindelijk waar de zak met cadeautjes staat. Wil je het extra spannend maken, strooi dan pepernoten en laat roetvegen achter! Je kunt ook je kind via plaatjes cadeautjes laten zoeken of maak een rijm met hints waar de pakjes kunnen liggen.

Opdrachtjes doen

Bedenk een aantal kleine opdrachtjes. Bijvoorbeeld: laat je kind een sinterklaasliedje zingen, een kunstje doen, een mop vertellen of de pieten dans-move doen. Schrijf de opdrachten op een papiertje en doe ze in een doos. Om de beurt moet iedereen een briefje pakken en de opdracht uitvoeren. Heb je dat gedaan, dan mag er een cadeautje uit de zak worden gepakt.

Dag sinterklaasje

Kijk of er in de omgeving een sinterklaas uitzwaaimoment wordt georganiseerd of maak er zelf een mooi uitzwaaimoment van. Op deze manier kan je kind het sinterklaasfeest goed afsluiten. Zeker als je kind van structuur en duidelijkheid houdt.

Hoe vier jij pakjes avond? Hoe maken jullie er een bijzonder avond van, los van alle cadeautjes?